Szijjártó Péter: a magyar kormány szövetségese minden, fejlesztést megvalósító vállalkozás

Magyarország kormánya szövetségesének tekint minden olyan vállalatot, amely most hajt végre fejlesztéseket, beruházásokat annak érdekében, hogy megőrizze munkahelyeit, illetve újakat hozzon létre – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Pannon Növényolajgyártó Kft. növényolaj-finomító üzemének alapkőletételén hétfőn a Bács-Kiskun megyei Foktőn.

Az új üzem több mint 22 milliárd forintos beruházással, 1,8 milliárd forint állami támogatással valósul meg.
Szijjártó Péter kiemelte: a magyar gazdaság nem a kiszolgáltatottsághoz, védtelenséghez vezető nemzetközi hitelektől, hanem a magyar emberek munkájától lehet újra sikeres.
Hozzátette: a kormány éppen ezért mindent megtesz egyrészt a magyar emberek egészsége védelmében, hogy megakadályozza a koronavírus, és ezzel együtt a járvány behurcolását, másrészt a már meglévő munkahelyek védelmében és az újak létrehozása érdekében.     A kormány szeretné támogatni a munkanélküliség ellen folytatott harcot, és minden egyes beruházás ennek egy-egy állomása.     Szijjártó Péter hangsúlyozta: a mezőgazdaságot, valamint az élelmiszeripart az eddigieknél is stratégiaibb, fontosabb ágazatként kell kezelni. Az élelmiszeripar ugyanis azon kevés ágazatok közé tartozik, amelyek az idei esztendő első fél évében is fent tudta tartani növekedési ütemét: a termelési értéke a tavalyi esztendőben 10 százalékkal nőtt és elérte a 3500 milliárd forintot, az idei esztendő nagyon nehéz első félévében is újabb 10 százalékos növekedést tudott felmutatni. Az ágazat 140 ezer embernek ad munkát – tette hozzá.     Mint mondta: Magyarország a világ tíz “legnyitottabb országa” közé tartozik, az export és a GDP aránya 86,5 százalék, tehát “a kivitel teljesítménye alapvetően meg tudja határozni a nemzetgazdaság egészének teljesítményét”.     Magyarország és az Egyesült Királyság gazdasági együttműködésének fontos mérföldkövének nevezte a  miniszter a Glencore újabb beruházását, hiszen az Egyesült Királyságból érkező vállalatok a hetedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják ma Magyarországon, és az Egyesült Királyság a tizenkettedik legjelentősebb kereskedelmi partnere Magyarországnak – sorolta Szijjártó Péter.     Juhász Csaba, a magyarországi Glencore Agriculture cégcsoport ügyvezetője az alapkőletételi ünnepségen elmondta: a magyarországi divízió 1996 óta összesen 260 millió amerikai dollárt költött beruházásokra. Foktői gyáruk 40 milliárd forint értékű beruházás eredményeként Közép-Európa egyik legnagyobb és legmodernebb sajtoló üzemeként 2012-ben kezdhette meg működését és eddig  nagyjából 5 millió tonna napraforgót dolgoztak már fel.     A mostani beruházás első ütemben 40 új munkahelyet teremt a térségben. A fejlesztéssel a Pannon Növényolajgyártó Kft. a meglévő nyersolajtermeléshez kapcsolódóan növényolaj-finomító üzemmel bővíti gyárát, hogy a kinyert nyersolajból finomított olajat állítsanak elő. A legfontosabb feldolgozott termény a napraforgó, de az üzem alkalmas repcemag, szójabab és kukoricacsíra feldolgozására is.
Font Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: a Glencore és a foktői üzem jelentős értéket ad a magyar gazdaság bővüléséhez, exportbevételeihez, a helyieknek pedig munkahelyteremtéssel a megélhetéshez.     A Glencore Agriculture 35 országban van jelen, és mintegy 16 ezer embert foglalkoztat világszerte. A nyilvános cégadatok szerint a 135 embert foglalkoztató Pannon Növényolajgyártó vállalat adózás előtti eredménye két éve 5,2 millió dollár, míg az előző évben közel 5 millió dollár volt.